Texas Instruments TI-99/4A
Mit liv med computere startede vel egentlig omkring de 13 år, hvor jeg brækkede benet ved at gå ud foran en bil; selvom jeg helt fra jeg var 10-11 år havde det mål at jeg ville "arbejde med Computere"
Mens jeg var sådan lettere handicappet, købte vi min første computer en Texas TI-99/4A i foråret 1983 - jeg husker tydeligt det var hos den lokale Expert forretning i Viborg:
Det var en fantastisk maskine med:
16 bit TMS-9900 CPU 3.3 MHz
16 k RAM hukommelse - kunne opgraderes til 48k 26k ROM
48 key keyboard QWERTY style
Grafik: 40 kolonne text mode 32 x 24 blandet text og grafik
Fra den dag åbnede der sig en ny verden, i starten var det mest spil til den, som f.eks Parsec eller Munchman - det første vi havde var nu et mega-simpelt (set med dagens øjne) fodboldspil.
Efter at have "overstået" den første spille glæde, gik jeg stille og roligt igang med at programmere, og kom samtidigt med i den lokale Computerklub, der havde til huse under Viborg Stifts Folkeblad, da formanden Finn Mackenhauer var ansat der. Jeg husker også Erwin Neutsky-Wulff's bog om TI'eren.
Det var en spændende tid, hvor man mødte folk der virkelig havde "hardwaren" iorden (og økonomien), f.eks dette setup:
Der dengang kostede flere tusinde kroner. Billedet viser en Texas TI-99/4A med floppydisk kabinet og stemme synthesizer på højresiden, hvor udvidelsesbussen sad. Ovenpå et sort/hvidt tv eller en grøn monitor.
I klubben kunne vi udforske hardwaren og jeg brugte rigtigt meget tid på at lære at programmere i TI BASIC - et standard basic sprog efter ANSI standarden.
Desværre havde jeg ingen lagringsmedie det første 1/2 år, så alle programmer blev skrevet ned på papir inden maskinen blev slukket hver aften. Først i efteråret af 1983 fik jeg en almindelig båndoptager og de "fantastiske" kabler der kunne forbinde denne med TI'eren så jeg kunne gemme (save) på almindeligt kassettebånd. Der var et stik til computeren og 3 jacksticks til kasettebåndoptagen, in, out og control.
Efterfølgende programmerer jeg sammen med min gode ven Peter Korger i de følgende år en masse gode spil og musik på TI'eren der publiseres i bladet for TI klubben i Danmark. Desværre er alt dette materiale gået tabt, trods intensiv søgning efter det. Alt dette materiale er desværre nok gået tabt, trods jeg har søgt efter de gamle blade.
Se meget mere om TI'eren på bl.a. http://chung.yikes.com/~leonard/mirrors/ti99/
Og mit favoritspil til TI'eren: Parsec
Atari 130XE
Den næste computer i mit liv var en Atari 130XE, der kom til mig, fordi en bekendt (Lars Østerballe) havde en Atari 520 ST og af underlige grunde (helt sikkert økonomiske) købte jeg 130XE'eren, hvilken kun kan siges at have været tåbeligt, da den var tæt på ukendt i Danmark, og der var meget lidt hardware/software til den.
Så jeg endte med at købe et Floppy-drev i England, til den uhyggelige sum af 1.500 kroner inkl. fragt (som var afsindigt meget for en knægt den gang), - Så gik det i stykker og måtte returneres til reperation i England, igen til en "uhyrlig" sum for mig...
Men det var skidt med alt support og software i Danmark for Atari, så jeg fik aldrig det store ud af 130XE'eren...
Commodore PET 700
Den næste computer i rækken var en Commodore PET 700 - den underligste computer jeg nogensiden har haft. Historien bag den var, at den faktisk var konfiskeret fra en af min far's kunder "Jean" (min far arbejde i SDS - Sammenslutningen af Danske Sparekasser - dengang - nu Nordea) den gang, og denne kunde var konstant på spanden, så man havde blandt andet konfiskeret denne "business" computer - der af uransagelige veje var endt i bankens kælder.
Jeg syntes jo det var noget af det sejeste..
Så den kom med hjem, men igen - der var ikke et dyt software eller support til den hjemme, værre endnu - den havde monokrom skærm - det eneste den nogensinde blev brugt til var businessapplikationer, ingen spil eller farver Den fik jeg intet ud af.
Commodore 64
Endelig fik jeg min Commodore 64 - den computer alle andre havde, og så jeg så længe gerne ville have haft. Købte den af en god ven Dennis der skulle have en 128'er.
Denne blev i flere år det helt store hit til spil, men ikke så meget til programmering, her kunne jeg ikke rigtigt følge med min gode ven Peter Korger, der blev rigtig god til at programmere på den, dengang programmerede man direkte i assembler. Dengang var der ud over spil den disiplin at lave de sejeste demoer:
Jeg kan huske at jeg ikke lige havde råd til en rigtig båndoptager til den, så Peter og jeg prøvede at flikke noget sammen så man kunne bruge en helt almindelig båndoptager.
Resultat: 1 stk afbrændt C64'er og 2 knægte der ikke turde fortælle det til forældrerne, så vi endte med at skrabe nogle penge sammen og cykle til Ans (et pænt stykke fra Viborg) for at få en gut til at reparere den uden forældrernes viden! Tak Peter; den tjeneste er aldrig glemt
Hvem husker ikke også et par Joystick klassikere - det først uden og det anden med microswitches, der gav en karakteristisk "klikkende" lyd:
Mangen en nat er der blevet spillet Summer Games etc med disse, vrikken frem og tilbage
Det blev til mange mange aftener med Peter Korger og en båndoptager og bånd med programmer, pakket med "ABC Turbo" - hvem husker ikke farve flimmeret når spillet loadede:
På ingen tid havde jeg en hel skuffe fuld af kassettebånd med spil, alle med tæller skrevet på - og her skal man lige huske at ingen båndoptagere talte ens på tælleren :-) :
Det så ca sådan ud:
000-023 Exploding Fist
025-050 Space Camp
051-078 Hammer
osv osv
Senere fik vi alle råd til det legendariske 1541 floppydisk drev:
Der hurtigt erstattede kasetten og alle båndene i skuffen.
Til C64 var der jo 1,1 millard fede spil - hvem husker ikke Kung Fu Fighting, Exploding Fist, 1942, Ghost'n'Goblins, Commando, Bomb Jack - osv osv
Rigtigt mange af den kan findes som Flash games idag, eller spilles via Multiple Arcade Machine Emulator
Senere da jeg var soldat hos Livgarden i Høvelte købte jeg en brugt Commodore sx64 "Laptop" med 3,5" farveskærm - som jeg slæbte rundt på og havde sat til mit sort/hvide TV hjemme. Der var ikke batteri på den, kun 220V...
Idag er der en masse C64 emulatorer på nettet til alle OS'er - se Commodore C64
Philips PC 8086
Da jeg stoppede ved Den Kongelige Livgarde købte jeg min første rigtige "pc" - en Philips 8086 pc med dual diskettedrev - helt vildt den gang. PC'en blev købt i København og fragtet til det mørke Jylland. På mange måder var dette "starten" på min kommende karriere og mon ikke der blev lavet nogle basic programmer på den - selvom jeg ikke husker meget...
Commodore Amiga 500
Commodore Amiga - Den ultimative gaming machine...
Denne blev købt på et TOTALT dankorts-overtræk uden de store bekymringer det første år jeg boede i Aalborg (sammen med Anette). Der blev gamet på livet løs og disketter kopieret i antal der ikke er set lige i mange, mange år. Da jeg startede på universitetet var dette stadig den "eneste" computer jeg havde.
Amigaen var en fantastisk spillemaskine - men nok heller ikke så meget mere (for mig). Den var også kendt for at sprede virus gennem de vilde kopieringer af disketter.
Standard PC med Intel (og AMD arkitektur)
På universitetet fandt jeg dog hurtigt ud af, at det at have en rigtig pc (igen) var målet, og da en af mine medstuderende droppede ud og var interesseret i Amiga'en, byttede vi simpelthen computere, så jeg fik min først 80386'er - og herefter er det jo gået slag i slag med pc'ere - jeg har sikkert har de første 30-40 stykker efterhånden...
Derefter er det gået og blevet en ganske fornuftig levevej, dog savner jeg til tider den hype og den "barnlige" glæde der var dengang med at arbejde med skidtet
Sideløbende var og har der været en del konsoller gennem huset, hvoraf min favorit var Nintendo 64 (N64)
Apple (iMac, MacMini, MacBook)
I 2010 startede jeg hos "Netic" og blev der introduceret for Apple's Mac serie - både iMac og MacBook, noget der er faldet i min smag.
Links
En anden lignende historie https://docplayer.dk/10644917-Hjemmecomputerne-fra-1980-erne.html