Type

Surround Soundbar

Min rating (1-5 Stjerner)

(star)(star)(star)(star)


Denne hedder Q995 i Danmark, Q990C i resten af verden...

 

Jeg havde købt dette sæt til test eller "keep" - Da der er en "D" version på vej, var prisen skarp - og det eneste "D" giver er 4k 120Hz for bl.a. gamers på HDMI porten, og jeg ville alligevel køre Apple TV og BluRay op i TV direkte.

Det er en konkurrent til Sonos her i 2024, se video'en forneden - men lige nu koster Samsung HW-995C ca 1/3 af Sonos systemet. Nakamichi's Dragon sælges ikke udenfor USA, og prisen er iøvrigt $3995 fra US (altså før told og evt moms)..

Det skulle i så fald være en Atmos erstatning for min Marantz SR7012 med 4 Boston Gulvhøjtalere, 1 Dali Center og 1 Dali Sub (12") - som så er et 5.1.1

Blev jeg skuffet - egentlig er jeg lidt i tvivl, fordi sættet havde bestemt kvaliteter - men også nogle downsides...

Generelt var baghøjtalerne meget svage, og i Device settings skal man sende center i bund db mæssigt, og rear i top - for at det passer og man kan høre baghøjtalerne - men så passer det også.

Designet er supert i lækkert grå-sort metal - den virker solid, og metallet er holdbart - i forhold til at mange andre (også fra Samsung) har stof der over tid bliver nusset og grimt.

Baghøjtalerne er ok, men vinder ikke en designpris overhovedet...


Film lyd

Her gjorde soundbaren det ret godt - den er stram i lyden (hvor mit nuværende setup er meget mere rungende, det skal der vist ses på) - der er kraftig centerlyd fra den.

Rears er også ok, men om jeg fik et egentlig Atmos "feel" som forventet - det syntes jeg nu ikke, de lyde der skulle komme fra "top" og bounce fra loftet, dem kunne jeg ikke helt fornemme som forventet.

Men med Blade Runner 2049, Top Gun - Maverik og Dune som test fim - var det nok ganske godt - det kunne jeg sagtens leve med, og på nogle punkter overgik det bestemt mit nuværende anlæg.

Men det er en soundbar - og også front "wide" og "top" opnår man trods alt ikke helt - og jeg har endda træloft i 2,36 meters højde, det skulle være rimeligt ok for at "bounce" lyd tilbage.

Et lille note er at rigtigt meget på div. streaming kanaler slet ikke er Atmos endnu, f.eks er Top Gun - Maverik på Netflix i 5.1 - ligesom en masse andre nye film.

TV lyd 

Her var den om rimelig ok, - men generelt er der rigtigt meget center og det er rigtigt "diskantet".... en gang imellem tæt på det ubehagelige.

Det ville jeg kunne vende mig til - lyden er så vildt anderledes end mit eget lidt "brummende" system- mere præcis og skarp, men om det er godt eller skidt ved jeg sgu ikke; for meget centrering - men bedre skarphed i dialog.

Musik

Her skuffer den meget - nok ikke helt overraskende totalt - det er virkelig mat lyd og den rette bas kan slet, slet ikke opnåes - og man skal bestemt i "standard" mode istedet for "surround" - men dette er ikke det samme som "stereo" - det koncept findes simpelthen ikke i soundbaren, der "upmixer" til multikanal alligevel.

Så her faldt den noget til jorden, selv om vores primære musik kilde faktisk "bare" er Youtube via Samsung TV'ets indbyggede App, eller via Apple TV'et.

Konklusion

Glimrende soundbar - alt efter behov og hvor man kommer fra.... kommer man fra TV lyd er der jo en 2000% forbedring, kommer man fra Hi Fi lyd, så er det en downer rent musik mæssigt.. 

Men mangler man noget godt til ok penge i stuen, så er det et godt system, til fornuftige penge.

At det skulle være 11.1.4 - ja, det er det muligvis rent teknisk, men dæmle ikke i den virkelige verden. At højtalere peger til siden og opaf giver ikke uendelig lykke eller magi...

Jeg savner bestemt at man evt kunne købe en extra sæt højtalere til højre venstre, men det kan man ikke (Det kan Sonos iøvrigt heller ikke til deres Arc Soundbar p.t.).

SpaceFit Sound - det er vist en Samsung gimmick slightly smiling face 

Det trådløse faldt aldrig ud (der har været problemer tidligere - men det skulle være løst med firmware), og det er jo fedt uden ledninger, ud over 220V, de stik har man typisk flere steder i stuen. Forsinkelser oplevede jeg heller ikke på det trådløse.

Men den røg tilbage, og måske skal Sonos systemet testes istedet (Update - se Sonos Arc + Sub + 2 x Era 300 (Surround sæt))

Reviews

"B" version: