Denne tekst er taget fra Skov og Naturstyrelsesen hjemmeside,www.skovognatur.dk

Omkring 4.800 dyrearter og 25.000 plantearter er omfattet af CITES (Washingtonkonventionen). Godt 1.000 af dem er så stærkt truede, at handel med dem er helt forbudt. For de øvrige kræves særlige tilladelser til ind- og udførsel.
Eksempler på dyr, omfattet af CITES:

Aber, bjørne, elefanter, hvaler, oddere, krokodiller, landskildpadder, kamæleoner, kvælerslanger, papegøjer, paradisfugle,  rovfugle, fugleedderkopper, koraller, kæmpekonkylier
Eksempler på planter, omfattet af CITES:

Orkideer, kaktus, koglepalmer
Eksempler på truede dyr og planter som souvenirs
 
CITES' lister

Reglerne er forskellige, alt efter hvor truede de er. Nedenfor ses oversigten over de tre lister, som CITES opdeler arterne i:
 
Liste I omfatter arter som er stærkt truede af handel. Handel er forbudt medmindre formålet er ikke-kommercielt.

Liste II omfatter arter som er i fare for at blive truet af handel. Handel er tilladt, hvis den foregår på en kontrolleret måde.

Liste III omfatter arter som lokalt er truede af handel. Handel er tilladt, hvis den foregår på en kontrolleret måde.
  
EU's lister

Inden for EU er arterne opført på fire lister også kaldet bilag. Disse dækker alle arter opført på konventionens lister plus et antal ikke-CITES arter. Det er de arter, som EU-landene i fællesskab har skærpet reglerne for. Det vil sige, at Danmark arbejder efter strengere regler end de regler der følger med CITES.
 
Bilag A omfatter arter opført på liste I, samt arter som EU betragter som kandidater til en oplistning (liste II, III og ikke-CITES) og arter, som er beskyttet af anden EU-lovgivning (habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiv). Handel er undergivet bestemmelser svarende til dem der gælder for liste I under CITES. Hertil kommer restriktioner ved køb, salg o.lign. inden for EU's grænser.

Bilag B omfatter primært arter opført på liste II, visse liste III og ikke-CITES arter, samt arter der vurderes at udgøre en økologisk trussel mod arter naturligt hjemmehørende i EU. Handel tillades efter skærpede retningslinier i forhold til det der gælder for liste II arter.

Bilag C omfatter arter opført på liste III. Handel er tilladt efter retningslinierne for liste III, men kræver desuden en importmeddelelse ved indførsel til EU.

Bilag D omfatter arter opført på liste III, hvor EU-landene har indgivet en reservation, samt ikke-CITES arter hvor importmængden ønskes overvåget. Indførsel til EU kræver importmeddelelse.

De fire bilag kan ses i
 
Kommissionens forordning (EF) nr.1332/2005 af 9. august 2005 (pdf)http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/4F1DF49E-9925-4FCF-B98A-2C2511268AA2/11146/nyliste.pdf

 
Hvilke regler og procedurer, der gælder for de enkelte lister, kan ses af:
 
Regler og procedurer ved handel med udryddelsestruede vilde dyre- og plantearterhttp://www.skovognatur.dk/Emne/Naturbeskyttelse/International/Cites/regler.htm
  

 
EU's database over dyr og planter der er omfattet af CITES / Washingtonkonventionen:http://www.unep-wcmc.org/index.html?http://sea.unep-wcmc.org/eu/Taxonomy/index.cfm~main