Jeg er nu ejer af et større Zensehomesystem på 2 år - det kom med vores nye hus, leveret 14-04-2011.

Fra starten af har jeg selv villet styre alle dele, selvom det er købt gennem et el-firma.

Update 30-11-2015 Vi har nu haft Zensehome i 4,5 år og det fungerer stadig udemærket - men det er sjældent at jeg starter ZH programmet for at ændre noget, og måling på kontakter syntes jeg i nuværende form gennem programmet er noget hø - hvorfor laver man ikke et website til at se det på etc.....

Efter jeg fik sat en apple router op, har et par kontakter ikke virket ok hver gange, og det er nok systemets største svaghed - at kommunikationen ikke er 100% stabil - men jeg har dog ikke opgraderet eller kontrolleret Firmware længe.

Anbefaling? Tja, både og - til pengene er det i sig selv ikke det værd, som sagt er alt måling etc. lidt noget salgsgejl - og der er ikke kommet nye enheder etc de sidste 4-5 år. Men lysene i kontakterne og udseende rykker stadig - og skal man på ferie er det da fejl at ting kan tænde og slukke for at simulere aktivitet.

Største "udfordring" er ting der støjer på nettet - senest har jeg kæmpet med en Apple Airport Extreme - der måtte et støjfilter fra Zensehome (Købt hos Greenline) til på fordeler-ledningen....

Update 21-05-2021 Læs om opgradering af ZenseHome her: Opgradering af ZenseHome


Og hvad er status, set tilbage:

Det overordnede

Zensehome kører via eksisterende eller nye 220 V kabler, hvilket på mange måder er rigtigt smart, men men husk på at du har alt mulig elektronik på, lile fra kummefryser til pærer og andre enheder, der alle kan støje på nettet. Dette giver altså bare potentielt problemer en gang imellem, selv har jeg (stadig) en kæmpe filter box på min ene kontakt i stuen, antageligt pga. støj fra noget - Der er så lige TV, MacMini, HK Reciever, DLink og 2-3 andre ting på der ...

Firmware opdatering over elnettet har givet mig flere døde kontakter (man skal helst slukke alt for at minimere støj), og så skal man tage strømmen fra dem etc - det er bestemt ikke optimalt. P.t. har jeg ikke fået det gjort endnu, så et par enheder kan ikke betjenes fra rummet, men hendigvis kan man jo så bare programmere en anden kontakt til dem... Men se også under konklusion.

Boksen til at styre systemet med, kan enten være en LAN/USB eller USB baseret, jeg er vist på 4 boks i øjeblikket, men den jeg har nu fungerer egentligt ok.

Det lidt skræmmende er at jeg efterfølgende har fundet ud af at mit jo nye hus faktisk er kablet til zensehome, så jeg er nok stavnsbundet til det eller til en dyrere og nok ikke overskueligt omlægning af kabler...

Enhederne

Enhederne har en rimeligt kvalitet, de første jeg fik havde et lidt ringe klik feel - men det at der er dioder i, det ELSKER JEG bare, det ser for fedt ud. 

220 Volt enheder sidder også pænt deri, men aldrig for fast, jeg har dog en enkelt der er decideret løsagtig (warning)

Produktsuiten er ikke så stor, hvilket delvis begrænser hvad systemet kan bruges til - i forhold til IHC eller Z-Wave, men der kommer forhåbentlig flere. 

Da der sidder en lille CPU eller lignende i dem, er de så bestemt heller ikke billige.

Jeg savner egentlig mest en kontakt med føler der kan pege ind i rummet, vi har en del af lampeudtagene med føler, og de virker faktisk for godt, når man går fordi ude på gangen aktiveres de også.

Defekte enheder

Først og fremmest havde Zensehome et stort problem med defekte enheder, der viste sig ved at en kondensator i systemet blev svagere og svagere, hvilket betød at kontakterne kunne kommunikere kortere og kortere over ledningerne, så de til sidst ikke kan nå hinanden.

Dette har Zensehome til fulde løst, da jeg fik nye kontakter i September 2011, hvor alle dele blev skiftet for anden regning end min (smile)

De nye kontakter have også et væsentlig bedre klik-feel, det har faktisk en del betydning for fingerfornemmelsen.

Windows programmet

Windowsprogrammet der bruges til at styre enheder med er bestemt ikke blandt mine favoritter, dertil er det alt for traditionelt og gammeldags, der mangler simpelthen innovation, det virker som noget taget ud af Windows 3.11 verdenen, med begrænsede vindues/dialogbox størrelser, trod man har en 1900x1080 skærm opløsning. 

Masse af gange er det bare crashed for mig, eller har nægtet at snakke med min pc-box over LAN. 

Jeg har også 2 gange oplevet at min projektfil blev korrupt i forbindelse med opgradering; hertil skal det så siges at jeg har været med tidligt, og derfor helt sikkert været på nogle af de versioner der har haft børnesygdomme. Stabilitetmæssigt er det bestemt blevet bedre, og bl.a. finder det nu selv ud af hvis der er en nyere version

En af de ting jeg bare håbløst har savnet siden dag 1, er zoom omkring huslayout, det er dælme ikke nemt at tegne sit hus ellers, når man har mange kontakter der kommer en del tekst på.

Tegning af smarte streger (connectors) mellem enheder opgav jeg pænt hurtigt, det blev noget klyt at se på .. 

Visning af energiforbrug er heller ikke imponerende, p.t. kommer der ingen data ind fra en del af mine kontakter, og export til fil virker sådan set ok, man ved bare ikke helt hvor meget data (altså for hvor længe) der kommer i exportfilen, og manualen fortæller absolut intet brugbart om det.. 

Og har man en Mac, er man jo tvunget til at køre en Windows pc, enten Virtuel eller som Bootcamp.

Jeg savner SÅ MEGET noget innovation omkring dette, hvorfor er kontrolleren ikke en lille embedded web server hvor programmet ligger som en web app, og hvor man bruger oplevelsesmæssigt havde lært lidt af Apple og Android over de sidste 4-5 år - i stedet for en fed Windows (3.1) App!

iPhone og iPad App'en

Her forleden kom iPhone App'en - bedre sent end aldrig, da jeg allerede efterspurgte den og fik 10-10-2012 svaret:

iPhone app? Vi release Android i løbet af ca 14 dage og iPhone app følger derefter

Fra Zensehome's Salgs- og Markedsføringschef - og et eller sted havde han jo ret, der gik dog ca 1,5 år... (thumbs down)

Nå, for det første lukkes det aldrig at finde PC Boksen automatisk, så jeg skulle manuelt konfigurere hver enhed (vi har 3 iPhones og 1 iPad) med IP, port og PC Boksens ID

Derefter finder App'en 20 enheder - hov, alle enhederne i stuen eller soveværelset kom aldrig med! Faktisk siger App'en at den har fundet 20, men jeg har 35 ehender på (thumbs down)

Stue med i Windows ProgramMen findes ikke i App'en - Bummer!

Nå, det virkede jo fint igår - idag er resultatet:

Det hjalp så at lukke Windows Zensehomeprogrammet, der (muligvis) have hugget boksen - SUK, manglende statelesshed .... ! (thumbs down)

Og jeg har fint navngivet mine kontakter og lampe udtag, men det ser sådan ud i App'en:

Alt text over 15-16 karakterer bliver skåret væk og Ø som i ØST er ikke velkomment - COME ON - Vi lever i 2012, ikke i 1985 (thumbs down)

Desuden viser de gråbrune streger vist at kontakten/udtaget er tændt, efter hvad jeg kan se understøttes muligheden for langt tryk ikke, og brugervedledningen (lige nu i version 2.1.D) dækker ikke App'en, så hjælpen er begrænset.

Konklusion

Nå, vi skal jo til en konklusion på produktet. Den korte er :

Genialt koncept, knap så vel implementeret og klar manglende innovation på brugeroplevelsen

I dagligdagen fungerer systemet faktisk ganke udemærket og der er vi egentlig tilfreds med det, man finder dog snart ud af, at alel de smarte features er knap så gennemsnitligt brugbare i virkeligheden - typisk fordi en kontakt har flere enheder tilsluttet, og/eller man lærer ikke at bruge de features systemet faktisk har. Vi har størst glæde af autosluk efter N antal minutter flere steder, og bevægelsesfølere, der kan tænde lyset. (thumbs up)

Når vi ikke er hjemme er det også rart at kunne simulere liv ved automatisk tænd/sluk. (thumbs up)

Energiforbrugs målingen er nok lidt overvuderet og vil man lege med tallene bør man exportere dem og f.eks bruge excel eller splunk til det, det sidste er dog ikke for almindelige mennesker (smile)

Der hvor det går galt er specielt Windows programmet og at komminukationen til enheder bare ikke er godt nok - selv i et nyt hus, man bliver SÅ TRÆT at at se meddelelser om at PC Boksen ikke kunne nåes, eller enheder ikke kunne nåes, det ser klart ud som om at tænd/sluk info generelt kører fint (det gør det jo i hverdagen), men konfiguration osv fejler bare alt for ofte, f.eks kan jeg fint tænde/slukket fra programmet, men ikke sende konfig til denne:

Tænd/sluk virker fintGem af konfig gør ikke

Og det er alt, alt for tit at det bare ikke vil, at man få kommunikationsfejl og døde enheder efter forsøg på firmware opdatering.

Det er muligt det er "støjende enheder" - men hvad hjælper det mig, jeg kan jo ikke identificere eller lige skifte TV pga. "støj" ....

Så fornuften siger nok lidt "nej", men hjertet siger stadig "ja" (wink)

18 Comments

 1. Hm, igår installerede jeg programmet på vores i Pad - og der fandt den 42 enheder (mod 20 på iPhonen) - der var nu 1 med fra stuen og 1 fra  soveværelset (hvor der burde være 6). Det er jo en form for fremskridt.

 2. Anonymous

  Rigtigt spændende indblik i hvordan det er at leve med Zensehome! Nu er der gået yderligere et halvt år, så jeg er lidt nysgerrig efter om den omkringliggende software er modnet lidt, og ikke mindst om i er kommet støjproblemerne til lives?

 3. Anonymous

  Hov, glemte helt at informere om bevæggrunden: Skal afklare el til vores nye hus indenfor nogle uger, så det er rigtig spændende læsning det her! (smile)

  /Jakob, Støvring

 4. Hej Jakob,

  Tingene fungerer godt nu, alle dele spiller fint sammen - men de nye muligheder for strømaflæsning og gruppering har jeg ikke set på. Generelt bruger jeg trods alt ikke strømaflæsningen, jeg syntes ikke det er så godt at bruge, rent usability mæssigt.

 5. Anonymous

  Hej Normann

  Mange tak for info (smile) Jeg tror efterhånden på funktionaliteten i det, nu skal jeg bare finde ud af om jeg har is nok i maven til at vælge så lille en leverandør til husets nervesystem! (smile)

   /Jakob (http://hus.poulsen.nu)

 6. Anonymous

  Hej Normann

  Tak for en super gennemgang af systemet og dine oplevelser.

  Nu der er gået næsten 2 år siden du overtog huset, og der iflg. hvad jeg kan læse mig frem til på nettet, er sket en del udvikling med ZenseHome systemet ville det være fedt med en opfølgning ?

 7. Jamen status er, at jeg idag sådan set er tilfreds med produktet, det virker stabilt og er "rimeligt" at programmer.

  Når jeg skriver "rimeligt" er det fordi at det stadig kører Windows efter den traoditionelle Windows Applikations skabelon, og Zoom er der vist heller ikke kommet endnu... Her savnes innovation.

  Strømforbrugs måleinger bruger jeg slet ikke - igen det er alt for uinnovativt og besværligt. Man finder også ud af, at meget få kontakter har mange ting tilsluttet - vi har en med Wii, TV, PS3, Laptop, Højtalere og Switch - så man kan ikke lige se hvad der trækker af delene...

  Systemet med at kontakterne gemmer og det gemmes i boxen er også usmart (og de har kun til 15 minutter mener jeg, ellers tabes data), for os der gerne vil behandle rådata selv...

  Lysstier, pisselys, sluk alt osv - tja, lidt gejlet op, og brugbarheden kan nok diskuteres - problemet er ikke teknikken, men at flytte familien...

  Så alt i alt: Velfungerede i dagligdagen - og jeg er stadig vild med de røde dioder i kontakterne, det er lige før (warning) de var alle pengene værd.

 8. Anonymous

  Hej Normann

  Efter din gennemgang valgte jeg at indvistere i zensehome, og jeg må give dig ret, det røde lys er næsten alle pengene værd, jeg måtte så også straks udskifte mit køleskab da det hurtig viste sig at bruge en hel del strøm, jeg er efter instalationen gået fra et snit på 23kwh i døgnet til 17kwh så det skal nok få tjent sig selv hjem i en fart, at jeg så har fået en masse comfort med er jo bare et plus.

  Jeg har et langt hus så vil give dig ret i det med zoom i programmet men har nu hurtig vænnet mig til at scrolle fra side til side, programeringen er simpel, men jeg måtte gå fra alle mine forskellige smarte senarier, det viste sig at det var for smart så jeg kunne ikke huske hvad jeg havde programeret de forskellige tryk til, så nu har jeg revuderet og lavet det mere logisk, stadig med en masse smarte detaljer som tisselys osv. en mart ting jeg har fået glæde af er at lave et senarrie der dæmper lyset på børnenes værelser langsom over 1 time.

  Det ville dog være rart hvis man fra appén kunne se det samme forbrugsgrafik som i programmet, så man kunne slippe for at logge på pc.

  Jeg havde bestilt en fasekobler, men det var det sidste jeg fik monteret og det hele virkede selv om den ikke var der, men nu er jeg sikker.

  Eneste problem jeg havde var jeg opdagede at når der var strøm til børnenes spille rum kunne jeg ikke opdater 6 tryk og 2 lampeudtag, så der købte jeg en støjdæmper til så nu spiller det også.

 9. Lyder godt  Jeg er også ret tilfreds, bruger dog slet ikke App eller energimåling. App'en er jo desværre latterlig ved kun at kunne vise 16 tegn eller lignende af navnet.. (thumbs down)

  Jeg har også en dæmper på der hvor TV + Hifi sidder.

 10. Anonymous

  Hej og mange tak for både dit Normann og andres indput. Det er rigtig god læsning. Jeg har en lejlighed på 160m2 jeg overvejer at "Zensehouse". Og med jeres gode og dårlige bemærkninger, føler jeg mig meget bedre oplyst.

   

  De støjdæmpere i taler om, er det nogen i sætter i elskabet på en DIN skinde eller er det nogle "klumper" der skal sidde og være grimme? (uddyb venligts (smile))

   

  tak for nu

   

  Michael 

 11. Jeg mener at de nye støjdæmpere er ganske små og til at sætte på eller i kontakten, men prøv at kontakte Zensehome for at høre - måske er de også unødvendige idag, eftersom produktet sikkert er modnet en del siden vi fik det.

 12. Anonymous

  Hej

  Jeg har været med på zensehome siden april 2011 - og har haft alle de samme problemer som du beskriver. Men idag virker det jo. HURRA . Konen har været ved at slå mig ihjel et par gange undervejs. Specielt kondensater problematikken - som så betød at vi stod i vinter mørket og ikke kunne tænde lyset i køkkenet når der skulle smøres madpakker kl 545 . Uha hun var ikke blid. MEN NU VIRKER DET HELE.

  Jeg har 2 zensehome støjdæmpere de er 3 x 3 x 6 cm. en lille hvid kasse du sætter på ledningen. MEN efter en af de sidste software opdateringer prøvede jeg at koble støjdæmpern fra. Og alt virkede stadig 100% . Så nu er de røget i skuffen. Zensehome er efter min overbevisning ved at få styr på det. Så i dag mener jeg ikke det er nødvendigt at tænke på at man skal have støjdæmpere monteret. Der er Sonos i mit hus som Zensehome mente kunne forstyre deres enheder. Men det gør de ikke idag. 

  Når man programmer lys udtag som fx. styrer spots vil jeg anbefale at man sætter MIN dæmpning til 20%(LED 30%). Vi har haft det problem at nogle gange virkede det som om at kontakt tryk ikke virker og ikke kunne skabe kontakt til det lampe udtag det nu var programmeret til at virke med. Men jeg er kommet til den konklusion at problemet er, at hvis man nu dæmper lyset ned til 0% - så er der jo ingen lys at se. Men kontakten er jo slået til . når man så prøver at tænde og slukke. Så er slukket jo slukket og tændt er tændt men med 0% lys. Børn og svirgermor oplever bare en kontakt der ikke virker - men det gør den jo. Systemet kan jo ikke gøre for at brugerne har dæmpet tændt ned til 0% lys. Hvis i programmere min dæmpning til 20% så vil der altid være lidt lys når man tænder lyset. Og man vil have en bedre oplevelse af systemet. 

  Mit system er relativt lille - kun 7 enheder - 2 gange lampeudtag med pir og 5 kontakter. Tror jeg tilføjer en enkelt kontakt. Men det er så det. Synes at skalerings elementet i zensehome systemet er genialt. Det behørver jo ikke være alt eller intet som det jo er med IHC. Hvorfor skal man have en smart kontakt der hvor man sætter en støvsuger til en gang om ugen. 

  Men fedt og læse om dine oplevelser - var som om du havde siddet på min skulder gennem efterår vinter 2011. 

  Hilsen 

   

  Christian. 

   

 13. Anonymous

  Spændende læsning.
  Vi er selv i gang med at få udskiftet vores El installation, til en Zensehome.

  Glæder mig til det er færdigt.

  Vi har lige skiftet vores køkken, så der er der allerede Zensehome installeret, med dæmpning af vores 14 LED spots i loftet.

  Ser frem til hele huset er "flyttet over". Vil opdatere når det er sket.

  M.v.h.

  Simon

 14. Anonymous

  Hej (smile)

  Jeg har også et hus fra Januar 2011... Jeg kender alt hvad i har skrevet til udskiftning af kontakter, flere pc bokse m.v. (smile)

  Det er først nu jeg har fået mit system til at køre ordentligt... Den sidste udfordring jeg havde var LED pærerne, jeg havde Michael ude fra ZenseHome i 4 timer og gennemgå systemet og skifte nogle kontakter, og han konstaterede at de LED pærer jeg havde (60 styk) udsendte for meget støj selvom de var CE godkendte (Mere til de 14 LED spots den tidligere har skrevet)... Jeg har netop idag skiftet 45 af mine spots til SUNFLUX fra Greenline, og efter udskiftningen har jeg ren grøn linje på min kommunikationstest.

  Så pas på med pærerne, det er vigtigt at få de rigtige (Nu har jeg så for 6000 led pærer jeg ikke kan bruge til systemet (sad)).

  Men ellers synes jeg også som jer andre at det kører fint nu.

 15. Anonymous

  Hej med Jer alle sammen.

   

  Nu har jeg med "glæde" læst at det ikke kun er mit system der kan drille.

  Nu har jeg i ca. 1,5 levet med div. Zensehome enheder. Både lampeudtag med PIR og lysdæmper, flere afbrydere, fasekobler og andet smart. Jeg har en PC-boks med Ethernet-tilslutning.

  Mit problem startede med at nogle af mine soveværelses-lamper med touch-funktion begyndte at tænde selv, efter at jeg fik Zensehome herhjemme. Dette blev løst med nogle andre lamper, da støjfiltre ikke havde nogen funktion. Samtidigt, under opbygningen af mit system, lavede jeg en masse forskellige ændringer for at lege lidt med systemet, men det resulterede i indtil flere lampesteder og afbrydere som fejlede. For at få gang i dem, måtte spændingen tages af for at resette dem...... ikke særligt fedt når man har gjort det indtil flere gange. Til at starte med troede jeg det var fordi at jeg gik trådløst på mit netværk hvor PC-boksen sidder på, men en kablet opkobling gjorde ingen forskel. Jeg får konstant fejl på flere af mine enheder, enten hvis jeg vil lave en firmware-update, eller hvis jeg nu vil ændre klokkeslettet for hvornår de forskellige ting skal tænde/slukke.

  Ifm. et lynnedslag ved naboen gik et lampested til. Dette er nu blevet udskiftet, men nej ...... ingen kommunikation. Da det er et lampested der sidder centralt i huset,  er der flere afbrydere der gerne vil opdatere. Dette har indtil videre ikke været muligt.

  Hvis jeg laver en kommunikationstest kan jeg se at flere af mine enheder ikke har 100% succes, dvs. ingen af dem kommunikerer 100%.

  Alt i alt vil jeg sige at systemet er skide smart ......... når det virker, men man skal ruste sig med tålmodighed når man vil "lege" lidt.

  Jeg vil IKKE anbefale Zensehome til venner/bekendte, desværre.

  Én af de nærmeste dage vil jeg prøve at tage kontakt til Zensehome, herved håber jeg at de kan hjælpe mig, enten ved at kigge forbi, eller via fjernsupport. Desværre kan jeg ikke bare lige hurtigt skifte de berørte enheder ud med "gammeldags" lampesteder, da kablingen i mit hus er blevet ændret ifm. en gennemgribende renovering, for ellers var det længe sket .......... hvis bare ikke tingene var så fandens dyre (sad)

  Hilsen Carsten

 16. Anonymous

  Jeg har haft Zense home i 3 år, og kan genkendce børnesygdommene, men nu (det seneste år) virker det perfekt Selv konen er begejstret (nu) for tænd alt (hvad du ønsker) og sluk alt (ditto) knappen  Hjemmesimulering od senarier virker ligeledes perfekt nu - så jeg er rigtig godt tilfreds (nu)

  Kjeld

 17. Anonymous

  Hej, er der nogle som ved hvor man kan købe de kondensator som i udskifter i deres enheder
  /Bent

 18. Anonymous

  Hej Bent

  Dem har de hos Zense home. Du skal bare tage kontakt til dem hvis der er problemer med deres enheder, så plejer de at bytte. De vil nok spørge efter serie nr. på enhederne du har problemer med, så hvis du har det klar, kan de se om dine enheder er nogle af de berømte tømme tømme enheder.

  VH

  Jesper